Tuesday, February 06, 2007

Samenes dag

Siden blogging foregår på internett, og hvem som helst i hele verden kan komme inn på denne siden vil jeg benytte anledningen til å gratulere alle samer, ja alle samer i hele verden med samenes dag.

på Wikipedia sto dette om denne dagen:

Samenes nasjonaldag (også kalt Samefolkets dag) er felles for alle samer, uavhengig om de bor i Norge, Sverige, Finland eller Russland. I 1993 ble dagen feiret for første gang, samtidig som FNs internasjonale urbefolkningsår ble offisielt åpnet i Karasjok. Dagen feires på forskjellig vis i de ulike lokalsamfunnene .
Samekonferansens vedtak fra 1992 ligger til grunn for Sametingets vedtak som tilrår å bruke begrepet samenes nasjonaldag - sámi álbmotbeaivi - for 6.februar og samenes nasjonalsang.
Samekonferansen i 1992 har vedtatt at det samiske flagget - sámi leavga - er det riktige begrepet om flagget. I 2004 ble 6. februar offisiell flaggdag i Norge. Derfor skal det flagges med det samiske flagget ved alle offentlige bygg den dagen. Flagget er en hilsen til samene på samenes nasjonaldag, samt en erkjennelse av samisk identitet av samene selv.
Bakgrunnen datoen er at det første samiske landsmøtet ble avholdt
6. februar 1917 i Trondheim. Det var første gang i historien nord- og sørsamer fra forskjellige land samlet seg til et stort møte for å drøfte og belyse felles saker og problemstillinger. Elsa Laula Renberg stod bak både ideen om og virkeliggjørelsen av møtet som samlet over hundre deltakere, derav en stor del kvinner.
Samenes nasjonaldag ble feiret første gang i 1993. Den 15. samekonferansen i Helsinki besluttet i juni 1992 at nasjonaldagen skulle være den 6. februar. Bakgrunnen for datoen er at det første samiske landsmøtet ble avholdt 6. februar 1917 i Trondheim. Samenes nasjonaldag er felles for alle samer, uavhengig om de bor i Norge, Sverige, Finland eller Russland.


Men uansett

GRATULERER MED SAMENES DAG!!


trallala
fallera..

No comments: